JoomlaTemplates.me by HostMonster Reviews
Laatst bijgewerkt: vrijdag 04 maart 2022

ONDERZOEK VAN HET PLATFORM

de jagershoef

Na jaren van verbetering gaat de leefbaarheid in achterstandswijken nu weer achteruit. Dat blijkt uit onderzoek naar ruim 130 achterstandsbuurten, die in 2007 deels bestempeld zijn als Vogelaarwijken. Asielzoekers, mensen met schulden, psychiatrische problemen en vroegtijdig schoolverlaters wonen weer vaker bij elkaar.

De huizen zijn bouwtechnisch in orde, net als de meeste tuintjes, maar de sociale samenhang in de wijk staat onder druk. In de eengezinswoningen zijn veel allochtone gezinnen komen wonen naast vergrijsde autochtonen. 'De andere leefstijlen en omgangsvormen leveren soms spanningen en onbegrip op', aldus het rapport. Daarbij helpt het niet dat wijk- en zorginstellingen de wijk dreigen te verlaten en dat het steeds moeilijker is het wijkhuis open te houden. Positief is wel dat Jagershoef de laatste jaren niet onveiliger is geworden.

2016 Koning Arthurlaan 38a

In de onderzochte buurten woonden al relatief veel mensen met lage inkomens, lage opleiding, schulden. Door de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg, komen daar relatief vaak psychiatrische patiƫnten bij. Daklozen stromen vaak door naar een woning in een achterstandswijk en asielzoekers met verblijfsstatus worden ook relatief vaak daar gehuisvest.Volgens de gemeenten pakt het kabinetsbeleid verkeerd uit. Marktpartijen zouden gaan investeren in wat duurdere woningen, maar die blijken dat in achterstandswijken nauwelijks te doen.

Bekijk het rapport.

Hits: 3926