JoomlaTemplates.me by HostMonster Reviews
Laatst bijgewerkt: maandag 15 januari 2024

Dat zegt een woordvoerster van de woningstichting Wooninc. op vragen van deze krant. Veel meer is er ook nog niet over te melden, vertelt zij. ,,We kijken ernaar."

Maar daarbij wordt in ieder geval niet samengewerkt met ontwikkelaar Next Development/BurgtBouw. Die wil de Sint-Jan Evangelistkerk naast het wijkcentrum slopen om er 93 nieuwe (koop)appartementen te bouwen. De voormalige basisschool De Korenaar aan Elegaststraat, eigendom van de gemeente Eindhoven, maakt evenmin onderdeel uit van de plannen. De schoolgebouwen blijven in gebruik als wissellocatie voor scholen die moeten verbouwen. De gemeente meldt dat wel gesproken is over een groot plan, maar dat is inmiddels een gepasseerd station.

(Red: Inmiddels is de basisschool gesloopt en wordt vervangen door een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Dat besluit blijkt vorig jaar al genomen in de gemeenteraad van Eindhoven.)

INFORMATIE AVOND

Omwonenden meldden twee weken geleden in deze krant dat het tijd wordt dat er iets gebeurt aan de verloederde gebouwen aan de Koning Arthurlaan. Maar ze verzetten zich tegen de bouw van alléén koopwoningen op de locatie van de kerk, zoals tijdens een informatieavond werden gepresenteerd. Hen was immers beloofd dat er sociale huurwoningen zouden komen, ook voor (doorstromende) buurtbewoners. Een eerdere poging om er een bouwproject te starten mislukte echter. Maar Wooninc. heeft het plan nog niet definitief in de ijskast gezet.

Ontwikkelaar Next Development/Burgt Bouw wil de voormalige kerk slopen en herontwikkelen. Op een eerste ontwerp dat Berry Hoogveld van de initiatiefnemer presenteerde aan de buurt is een dubbele woontoren te zien van vijf en acht bouwlagen, met volgens de buurt 'dure koopappartementen'.

Volgens Hoogveld is de keuze voor de koopwoningen gemaakt op verzoek van de gemeente. ,,Die wil de doorstroming uit de wijk bevorderen. Wel proberen we de appartementen van 50 tot 80 vierkante meter in de prijscategorie van drie tot vier ton te bouwen, al is dat momenteel met de hoge bouwkosten wel moeilijk." Voor de buurt heeft hij nog wel de ingang van de parkeerkelder verplaatst om overlast voor de overburen te voorkomen.

De Henri van Abbestichting is tégen sloop van de kerk uit de jaren 60. Ook het afbreken van de Matheuskerk aan de Suikerpeerstraat in Vaartbroek stuit op verzet van de stichting. Ook daar is Next Development/BurgthBouw actief; een plan voor 140 appartementen, waarschijnlijk ook in de koopsector, is nog pril en nog niet gepresenteerd.

En ook hier is aanvankelijk geprobeerd een breder plan te maken. De 'buren' van basisschool De Bijenkorf en het kinderdagverblijf (in handen van de gemeente) zijn er niet bij betrokken, zegt de gemeentewoordvoerder.

De school blijft gewoon, plannen voor nieuwbouw zijn er niet. Gesprekken met het winkelcentrum Tarwelaan, waar ook gedacht wordt aan herontwikkeling, hebben niets opgeleverd.

MICHEL TEEUWEN

Michel Theeuwen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hits: 1130